Pihan siistimisen pelisäännöt syytä päivittää ennen kevättalkoita
Julkaistu: 19.04.2018
Taloyhtiöiden pihatalkookausi lähestyy, mutta ennen kuin käynnistää moottorisahan tai kiirehtii puutarhasaksien kanssa puiden ja pensaiden kimppuun, on hyvä kerrata pihan siistimiseen liittyvät pelisäännöt.
Näin vältetään puiden ja pensaiden käsittelyyn liittyvät erimielisyydet taloyhtiön sisällä ja naapuritaloyhtiöiden kesken.
”Naapuruussuhdelaki sallii, että naapurin alueelta tunkeutuvat juuret saadaan poistaa, jos niistä aiheutuu haittaa. Sama koskee naapurin alueelta haittaa aiheuttaviin oksiin,” sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.
Pynnönen korostaa, että oikeus juurien ja oksien poistamiseen edellyttää kuitenkin konkreettista haittaa. Haittana voisi oksien osalta tulla kysymykseen esimerkiksi merkittävä kiinteistön likaantuminen ja rakennuksen tai rakennelman vaurioituminen. Yli tontinrajan ulottuvista oksista haitaksi voidaan lukea varjostumisen aiheuttama kiinteistön kasvillisuuden kasvuolosuhteiden olennainen huonontuminen tai muu konkreettinen haitta.
Tällaisissakin tapauksissa Pynnönen neuvoo ensin keskustelemaan asiasta naapurin kanssa.
”Lainkin perusteella oksien poistamisoikeus syntyy vasta sitten, jos omistaja ei kohtuullisessa ajassa kehotuksen jälkeen poista haittaa aiheuttavia oksia,” hän sanoo.
Ennen kun ryhtyy poistamaan naapurin puolelta kurkottavia oksia tai juuria, on hyvä varmistaa, että pystyy tarvittaessa osoittamaan niistä aiheutuneen konkreettisen haitan.
Puunkaato voi vaatia myös viranomaisluvan
Toisinaan taloyhtiössä voi tulla näkemyseroja myös omalla pihalla sijaitsevien puiden ja pensaiden kohtalosta.
”Näissä asioissa toimivalta on pääsääntöisesti hallituksella. Puut voivat kuitenkin vaikuttaa merkittävästi pihan ilmeeseen, ja kokemuksesta tiedän, että niiden kaataminen usein jakaa mielipiteitä. Jos hallitus haluaa pelata varman päälle, pihapuihin liittyvät päätökset voi viedä yhtiökokouksen tehtäväksi”, Pynnönen suosittelee.
Puunkaatoon voi tarvita myös viranomaisen luvan, ja sitä on varmuuden vuoksi hyvä tiedustella etukäteen kunnasta.
Lisätietoja:
Kristel Pynnönen, apulaispäälakimies
Kiinteistöliitto
puh: 09 1667 6361